Odnotowano rekordowo wysoką falę
14 grudnia 2016, 11:27Na północnym Atlantyku odnotowano rekordowo wysoką falę. Od grzbietu do doliny miała ona 19 m. Pomiaru dokonała zlokalizowana między Islandią i Wielką Brytanią automatyczna boja, która wchodzi w skład sieci stacji pogodowych Met Office.
Neandertalski podział pracy
20 lutego 2015, 07:30Badanie 99 siekaczy i kłów 19 neandertalczyków z 3 stanowisk z Hiszpanii, Francji i Belgii wykazały, że istniał wśród nich podział obowiązków. Choć nie da się z całą pewnością ustalić, na czym polegały, to odnosząc się do współczesnych społeczeństw myśliwsko-zbierackich, naukowcy z Hiszpańskiego Komitetu Badań Naukowych uważają, że kobiety musiały sprawiać futra czy szyć i ozdabiać ubrania, podczas gdy panowie wykonywali i ostrzyli narzędzia.
Szampan jak morska bryza
29 września 2009, 09:34Bąbelki w szampanie to nie zwykły efekt podwójnej fermentacji czy coś, co stanowi o "urodzie" tego alkoholu. Naukowcy wykazali, że tworzą one mgiełkę – aerozol – dzięki której zapach unosi się z dna naczynia wprost do nosa pijącego (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Zacisk jak spinka do włosów
7 kwietnia 2012, 19:26Zatamowanie silnego krwotoku w warunkach bojowych czy polowych, np. po katastrofach naturalnych, stanowi nie lada wyzwanie. Założenie opaski uciskowej lub zastosowanie czynników hemostatycznych wymaga czasu, stąd pomysł byłego chirurga urazowego dr. Dennisa Filipsa, by wykorzystać urządzenie przypominające spinkę do włosów.
W osuszonym zbiorniku w kompleksie Angkor odkryto rzeźbę żółwia z X w. n.e.
13 maja 2020, 17:47W kompleksie Angkor w czasowo osuszonym zbiorniku Srah Srang kambodżańscy archeolodzy odkryli w zeszłym tygodniu pochodzącą z X w. n.e. statuę żółwia z piaskowca.
Czemu kwasy omega-3 poprawiają nastrój?
8 marca 2007, 11:13Na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychosomatycznego, które odbywa się w Budapeszcie, dr Sarah M. Conklin z Uniwersytetu w Pittsburghu przedstawiła wyniki badań swojego zespołu, wyjaśniając, dlaczego kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają nastrój.
Jeden posiłek to 10 utraconych kg poziomu próchnicznego
23 grudnia 2016, 11:42Każdy zjadany przez nas posiłek to dla Ziemi koszt 10 kg utraconego poziomu próchnicznego - przestrzega Julian Cribb, autor książki "Surviving the 21st Century".
Polując, żarłacze wykorzystują położenie słońca
4 marca 2015, 10:51Żarłacze białe (Carcharodon carcharias) wykorzystują podczas polowania kąt padania promieni słonecznych, prawdopodobnie, by ukryć się w odbitym świetle.
(Pozorna) przemiana starego telewizora
7 października 2009, 15:56Jeśli jesteśmy przekonani, że korzystamy z nowocześniejszego telewizora z technologią HD, naprawdę postrzegamy obraz jako ostrzejszy i wyraźniejszy. Tym bardziej gdy w zasięgu wzroku znajdują się utwierdzające nas w tym przekonaniu plakaty, ulotki itp. (Computers and Entertainment).
Rozpoczęto budowę hotelu na dnie dawnego kamieniołomu
19 kwietnia 2012, 15:14Kilka lat temu brytyjskie biuro projektowe Atkins wygrało konkurs na projekt 5-gwiazdkowego Shimao Intercontinental Hotel, który miał stanąć w obrębie wypełnionego wodą 100-metrowego wyrobiska w Songjiang, południowo-zachodniej dzielnicy Szanghaju. W zeszłym miesiącu prace wreszcie się rozpoczęły, a hotel otworzy swoje podwoje dla gości pod koniec 2014 lub na początku 2015 r.